Kreis - zaključek

No, pa mi ni uspelo. Pa sem si obljubil, da bom zaključek napisal takoj! Pišem ga sedaj, ko bi moral pisati uvod v kakšno novo avanturo. Eh.... Mogoče pa je pogled na prevožene kilometre iz časovne distance celo boljši.

Ein Kreis um Österreich - krog po Avstriji. Nisem se peljal naokrog, torej preko meja, ampak okoli osrednjega dela Avstrije. Začel sem doma, nato pa se preko Karavank spustil na Koroško, kjer sem lahko z ljudmi govoril tudi slovensko. Potem sem prevozil in preskočil Štajersko, namreč lokalni sobodajalec me je po domače povedano nategnil (tudi z njim bi lahko govoril v enem drugem razumljivem jeziku), tako, da sem s kar precej stresa in nekaj sreče en dan prej nadaljeval v Spodnji Avstriji. Dunaj sem si malce bolj ogledal, pa tudi kolikor se spomnim, sem se konkretno ogrel, na tistih ravnicah žitnega polja je temperatura krepko narasla. Sledila je kolesarska pot ob Donavi, to je upokojensko kolesarski raj, upam, da bom nekoč, ko bom v penziji, lahko večkrat to prevozil in enako doživljal te kraje. Se mi zdi, da moram vsako leto enkrat vsaj eno etapo, če ne vse, obvoziti ob Donavi. Tokrat sem preko Zgornje Avstrije zapustil Avstrijo in se ob Donavi zapeljal v nemško Bavarsko deželo. Šesta etapa do kraja Landshut, kjer sta takrat delovali še obe jedrski elektrarni (sedaj so ju že ugasnili in sta v fazi več letnega ohlajanja), mi je postregla z vožnjo ob Donavi, pa potem ob reki Vils in nato ob reki Isar, imel sem celo gumidefekt, peščene poti, po uspešnem pristanku v sobi pa sem bil deležen še močne nevihte, no, opazoval sem jo le skozi okno. V naslednji etapi sem končno povezal tiste Brižinske spomenike o katerih so nas učili v šoli s krajem Freising, zapeljal sem se do samostana, zanimivo do kam je segla slovenska beseda. Potem pa sem se znašel v parku pred Bavarskim Monakom in se tudi peljal skozi mesto. Ko greš v München na koncert, mesta ne vidiš, ko greš pa takole s kolesom skozi mesto, pa dojameš kako veliko in staro je. Prav dolgo se nisem zadrževal, odpeljal sem se proti Chiemsee-ju, kjer pa me je pričakalo deževje. Težko etapo začnem kar v dež, zato sem skočil na vlak in se odpeljal nazaj v Avstrijo na Solnograško. Iz Salzburga proti domu sem sledil kolesarski poti Ciclovia Alpe Adria, ki se ob reki Salzach vije proti Gradcu v Italiji. Nekaj vzponov in preskok z vlakom do kraja Malnitz, so me pripeljali nazaj na Koroško, v Beljaku sem še zadnjič prespal. V zadnji etapi me ni premagal ne poziv k ovinku čez Kokovo, niti ne znak, ki me je vabil čez Korensko sedlo, prav tako ne prvi izhod iz krožišča v Goričah, ki bi me peljal preko Ljubelja, ne, zdržal sem do Galicije in se podal domov preko Jezerskega. Tam pri Miklavčevem sem naredil zanko in Avstrijo na ta način obkrožil. Lahka, enostavna pot, se je nagradno zaključila z vožnjo na in potem s spustom iz sedla domov.

Posebnih priprav nisem imel, poleg običajnega zimskega mrcvarjenja v sobi sem po kovidnem napadu opravil uspešno rehabilitacijo na Maldivih tako, da sem bil kar spočit. To pot sem si izbral zato, ker sem se želel peljati ob Donavi v drugo smer, da bom ocenil ali je klanec ali ga ni. Ne vem, pomojem ga ni. Res pa je, da zaznaš, da se pelješ gor in ne dol ob reki. Organizacija spanja ni bila problematična, tistega debilnega testiranja ni bilo potrebno izvajati, masko sem moral imeti le, ko sem se peljal z vlakom v Nemčiji. Stroškov tokrat nisem pretirano spremljal, ocenjujem, da sem porabil dobrih tisoč evrov, seveda večino vzameta spanje in prehrana. Spal sem v glavnem odlično, v gorah bolje, na ravninah pa je bilo bolj toplo, torej sem bil deležen klasičnega bazena v postelji.

Tako potovanje priporočam vsem, povsem poljubno se ga da skrajšati, obisk Nemčije je lahko povsem fakultativen, kraji in ljudje so zelo prijazni, pa še to, avstrijska arhitektura je zelo podobna naši tako, da se ves čas počutiš nekako tako kot doma. Skratka: d'best!!

Seznam vseh etap in zapisov
1. etapa: Najprej čez Jezersko - prvi dan

Celotna pot

Hvala za pozornost, zdaj pa na kolo!!



No, pa mi ni uspelo. Pa sem si obljubil, da bom zaključek napisal takoj! Pišem ga sedaj, ko bi moral pisati uvod v kakšno novo avanturo. Eh.... Mogoče pa je pogled na prevožene kilometre iz časovne d…

Objavite komentar

Novejši Starejši